EEN JAAR TUINHIER


 

 

2020


zondag 26 januari: ontbijt


2019

 


In januari zijn we gestart met iets nieuws bij tuinhier,  we maakten een ontbijtje  klaar. Een succes, we hadden 66 inschrijvingen.
Herman De Waele gaf tips over pompoenen kweken en deelde Hokkaido pompoen pitten uit om te zaaien.  Hij vertelde enthousiast over het fermenteren van groenten.
De busreis werd een dagje proeven van JAVA koffie en witloofgerechtjes bij kwekerij Bruyninckx.  Dichter bij huis verkenden we een prachtig natuurgebied met een ecotreintje, de polders van Kruibeke.
We kochten een treinticket richting Mechelen op de eerste tropische dag van dit jaar. Wandelen door de Kruidtuin, op het water met het drijvende Dijlepad en door gezellige straatjes naar de Sint-Romboutskathedraal.  In zijn schaduw Il Cardinale, een burgerbar in een speels, godsdienstig kleedje: een muur vol mariabeeldjes, een menukaart met speciale burgers, salades en bengeltjeswater tot de hosties aan de kassa die het plaatje afmaakten. Slapen in het huis van God? Dat kan, in Mechelen. Vroeger de Minderbroederskerk, nu een uniek viersterrenhotel in hartje Mechelen. Een andere topper was brouwerij het Anker en we probeerden er de Gouden Carolus of Maneblusser.
Eind juni fietsen we op een mooie zomeravond naar de rijke groententuin van Walter Seghers, al jaren top bij de gewestelijke tuinkeuringen. We gingen bessen proeven in Zomergem. De Kruisbessenproeftuin waar ze verschillende soorten fruit uittesten op ziektes en je de beste rassen kan aankopen.  Op de nationale feestdag  een geslaagde fietstocht door de Antwerpse Kempen.  En dan proeven van chocolade neuzen bij Balerdon, Chocolatier in Sint-Niklaas. Zoals ze ginder zeggen, eerst het toepeke en dan het poepeke. Een dame verdedigde uitbundig haar vak  met Wilbert als meneer Callebaut en Andre als retailer naar de supermarkten. Geen slechte job toch, want beide heren werden achteraf getrakteerd met een drankje. Kaarters gingen naar huis met chocolade, kaas en wijn.

Als je dit zo even bekijkt, stond tuinhier voor heel wat proeven, eten en drinken.

Super bedankt bestuursleden, voor de mooie organisatie, dikke merci aan allen die ons hierbij helpen en  jullie bedankt voor om er enthousiast mee van te genieten.

 


 

2018

 

2018 gingen we van start met een terugblik op de wielersport met Flor Van de Velde.  Oude foto’s werden besproken met zijn bekende reporterstem. Daarna staken we de handen uit de mouwen voor een eigen kunstwerk in keramiek. Kaarters werden beloond met abrikozenjam, speculoos en een sinterklaasbrood. Winnaars dit jaar waren Luc Maes, Willy Van Steenlandt en Magda Verbraken.  Proficiat !

Bart Verelst gaf zijn eigen tips en tricks mee over de moestuin-  Hoe we onze rug een beetje kunnen sparen bij het werk in de tuin - en vertelde over zijn deelname in het tv programma ‘Het goeie Leven’. Een uniek bezoek aan een ultramoderne slakwekerij betekent een volle serre rode en groene sla in groei van klein naar groot, je moet het gezien hebben. Op uitstap met de bus naar de hop in het Heuvelland om dan verder te touren naar een oesterzwammenkwekerij.

Op het  jaarlijkse tuinbezoek  maakte Brenda  dit keer het pannetje warm voor een  pannenkoekenfestijn onder  vrienden. De fietstocht op de nationale feestdag door de polders rond Hulst werd geleid door een nieuw team, Geert en André. Goed gedaan, mannen. Ge hebt ons een aangenaam dagje fietsen bezorgd.  Een punt is wel - zoals je zelf al hebt gezegd-  Hoe gaan we  dit volgend jaar weer evenaren? Nu de lat reeds hoog ligt, met een lekkere lunchadresje in Lamswaarde.

In september  leerden we meer over het rode goud in de Antwerpse Kempen op de Saffraanboerderij.  Wie wist waar de  saffraan in onze rijstpap vandaan komt? Van de saffraankrokus die bloeit in de herfst. We proeven  van het lekkers dat geoogst wordt met heel wat handenarbeid.

Als afsluiter stond in oktober een  bezoek aan de geitenboerderij op een koude zondagmiddag na een zeer zonnig en warm najaar. Een propere stal met over de zeshonderd geiten, schattig en lief. En dan kwam je buiten het melkhuis naar de bokken, stoer met hun stinkende geur. Op Hof ter Saksen liepen we  even binnen  het kasteel voor een tentoonstelling van heel veel soorten appels en peren. Om dan te vertoeven met een drankje in de orangerie.

 

 

Wat betekende Tuinhier voor jou in 2017?

 

Je kreeg info van Daniël Herinckx over wortelgewassen en bemesting van de grond. Jan Van Bogaert toonde een keuze aan bessen en klein fruit aan struiken en bomen. Zo werken we samen aan een echte tuin om van te smullen.

Op busreis met de KVLV naar Nederland waar we wandelen door een kleurrijke bloemenweelde in een snijhortensiakwekerij. Aansluitend richting Rotterdam met zijn torenhoge gebouwen langs de Nieuwe Maas. Begin april een bezoek aan Coca-Cola in Wilrijk met tal van frisdranken.

Uit het programma van 800 jaar Sint-Niklaas kozen we de wandeling langs art-deco woningen. Toevallig was het opendeur op school en keken we binnen in een gerestaureerde oude kapel met glazen lesruimte, drie verdiepingen hoog.

Aan het begin van een zeer tropische week in juni op tuinbezoek. Tuintjes om fier op te zijn, groenten bij Luc en Lieve, bloemen bij Wilbert en Lydia. Voor verfrissing werd gezorgd met ijsjes en een koud pintje. Voor de beloofde pannenkoeken was het echt te warm die dag (29°C). Het was gezellig vertoeven op een plekje in de schaduw.

De jaarlijkse fietstocht in juli was super met 38 deelnemers. De hele rij fietsers had veel bekijks op de dijken door het Scheldeland. Een zeer mooie zonnige tocht langs water en bos.

Na de zomer leidt een gids ons door de natuurexpo op Hof ter Saksen. Kruiden in geuren en kleuren om van te proeven. Op de vensterbank alleen al zie je een rij vol verschillende soorten basilicum.

Eind september neemt Carla Van Bogaert, dochter van Andre en Gerda, ons mee naar Gent. Ze toonde haar stad met steegjes en gebouwen met heel wat enthousiasme. Een zonovergoten dag, terrasjes overvol. Wij genoten van een zoet of hartig hapje in het Vleeshuis.

Een wandeling tussen de herfstkleuren naar het Dierencentrum in de Stuurstraat, pas geopend in mei dit jaar door prins Laurent.

Er werd gekaart en gekegeld. Creatief waren we met bloemstukjes en keramiek. Eind februari 2018 maken we een vlinderhuisje of iets naar eigen keuze.

En ... bij leven en welzijn... komt Flor Van de Velde op 24 januari ons vertellen over de wielersport in het Waasland.

 

Dat was 2017, we hebben genoten van de zon en jullie warmte en vriendschap. Hartelijk dank.

Tevens een dankjewel aan Herman Van Raemdonck. Na twintig jaar gedreven bestuurslid met 18 jaar voorzitter, besluit hij nu actief lid te worden van Tuinhier.

Merci voor de mooie momenten, voor je lach en de kracht achter de vereniging, voor het werk in vroege en late uurtjes. We geven je een daverend applaus..
 

 

2016

 

Een jaar is voorbij met heel wat fijne momenten. Kaarters werden beloond met rozijnenbrood, salami en pralines.

We staken de handen uit de mouwen om iets te maken in keramiek. Tuinieren is werken in de aarde, keramiek is werken met de aarde, met klei.

Een zevental dames zijn zeer fier op hun paddenstoel, roos of peer. Wil jij het eens proberen? In februari is er weer een cursus. Je staat er versteld van hoe gemakkelijk het is.

Jan Wylin vertelde ons hoe we bloembakken vulllen om een zomer lang van te houden.

Met Marja Van Leugenhaege leerden we de historiek van enkele gebouwen op de Antwerpse Meir, eens iets anders dan winkelen.

 

In  de lente stapten we op de bus samen met de KVLV, naar Sint-Truiden om de bloesem te bewonderen.

En fietsten we van de prairietuin bij Paul en Anne-Mie naar de tulpenboom bij Herman en Annie. Een zonnig en aangenaam tuinbezoek.

 

Juni was dan weer zeer nat. Het was niet simpel om onze tuintjes klaar te krijgen voor de keurders.

Toch konden we genieten van een enig droog dagje tussendoor, op onze  open biotuindag bij familie Van Raemdonck met veel blije gezichten.

21 juli gaan we getrouw op fietstocht, dit keer langs kreken en polders van Zeeuws Vlaanderen, langs.... de ooievaars naar Sluis en Damse vaart.

 

In oktober zijn voor het eerst gaan reizen want de trein... is altijd een beetje reizen. Geert en Brenda namen ons mee door Leuven met zijn unieke gebouwen.

We zijn gaan zwaaien aan de deur bij Jeroen Meus en zaten op het Bankje van de Kotmadam.

Zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar. Al een idee voor volgend jaar?

 

Na een jarenlange traditie bij Bauwmans,  hadden we een super diner in feestzaal Olympia met 70 leden. Aanwezige laureaten van de tuinkeuring ontvingen hun geschenk.

Net voor Kerst, luisterden we naar een voordracht van Daniël Herinckx : Eetbare wortels en grondbewerking, nuttig of overbodig?