TIPS AND TRICKS


Kweken van asperge zonder dekgrond


Aanplanten van het productieveld

Om zo snel mogelijk te kunnen oogsten, plant je in maart witte aspergeplanten die reeds één jaar oud zijn.  Die zijn te koop in de betere tuincentra.

Planten op een diepte van 20cm met verspreide wortels.

De plantgleuf wordt stelselmatig opgevuld, met het opschieten van de scheuten.

Een goede vruchtbare grond met een diep grondwaterpeil is onontbeerlijk.

De oogstperiode

Oogsten doe je twee jaar na het productieveld is aangelegd.

Rond half maart wordt het veld afgeschermd. Dit kan met een anti-worteldoek.

De opgekomen scheuten worden afgesneden rond een lengte van 25cm.

Het oogsten kan doorgaan tot half mei. Hierna wordt de afscherming verwijderd zodat de planten kunnen groeien en terug op kracht komen voor het volgend jaar.

De winterperiode

Enkel de aspergevlieg is een belager voor deze plant.

Deze overwintert in het loof rond het grondniveau. Een eenvoudige remedie is het reeds verstorven loof begin december af te snijden en te verwijderen.



Agapanthus Africanus of Afrikaanse lelie


Verzorging tijdens de winterperiode

De afrikaanse lelie is een zuiderse potplant die in ons klimaat gemakkelijk kan overwinteren mits enige aandacht. De combinatie van vocht en winterkoude is te vermijden.

Een plaats onder een luifel wanneer er geen vorst te vrezen is, verhindert het rotten van de wortels.

Wanneer er dag en nacht negatieve tmperaturen verwacht worden, verplaats je de plant naar een koele berging. Deze ruimte hoeft niet noodzakelijk voorzien te zijn van zonlicht. Het water geven beperk je tot een minimum zodat de wortelkleuit niet kan uitdrogen.

Verzorging tijdens de zomerperiode

Het is aan te raden om de potgrond in het voorjaar te vervangen. Wanneer de afmeting van de wortelkluit te groot zijn voor de pot, kan de plant gedeeld worden. Dit gebeurt met een scherpe spade.

Vanaf het voorjaar verlangt de plant een plaats in de volle zon èn regelmatig water geven. Na de bloei verwijder je de bloemstengels. Het lange groene blad blijft in de winter.

Aandachtspunten

Door de explosieve groei van de wortels is een conische pot meest geschikt voor deze planten. Dit zijn potten zonder naar binnen gerichte randen, zodat de plant er uitschuift bij het verpotten.

Het verpotten gaat gemakkelijker wanneer je enkele weken ervoor geen water geeft.

Gedurende de zomerperiode kan de plant eveneens in de volle grond.







Nieuw Zeelandse spinazie

is een dankbare groente om te telen in de groentetuin.

Binnen zaaien vanaf april en buiten plaatsen vanaf half mei of ter plaatse zaaien vanaf half mei. Langzaam groeiende plant die flink wat ruimte nodig heeft.

De dikke bladeren worden bereid als spinazie en zijn ideaal voor ovenschotels zoals lasagne ...


Benodigdheden:

tomatensaus: 500 g rundsgehakt, 500 g Nieuw Zeelandse spinazie, 250 g Ricotta kaas, 2 ajuinen,2 rode paprika’s,

   250 g champignons,look, eventueel een spaans pepertje, blik gepelde tomaten (Elvea, 400g),

   Heinz Tomato fritto (350g)

witte saus: 50 g vloeiende bloem, 50 g boter, 500 ml halfvolle melk

gemalen kaas

6 sneetjes hesp

lasagnevellen (Barilla)

pakje mix voor spaghetti van Knorr

muskaatnoot 

Bereiding:

1) Tomatensaus: Eerst stoof je de fijngesneden ajuin in olijfolie en bak je het gehakt. Voeg de groenten toe: paprika,champignons,

    look, en eventueel een puntje spaans pepertje. -Daarna voeg je de gepelde tomaten en tomato fritto toe. Saus laten inkoken,

    afwerken met mix voor spaghetti voor een dikke saus

2) Spinazie:  Spinazie stoven in olijfolie, vocht uitdampen, kruiden met look. Daarna ricotta kaas ondermengen 

3) Witte saus: Een roux maken:50 g boter smelten en mengen met 50 g bloem. 500 ml melk toevoegen (goed mengen!)

              Afwerken met muskaatnoot

4) De lasagne stapelen, alle lagen goed aandrukken

    Dit gebeurt in een glazen ovenschaal: Eerst een laagje spaghetti saus; bedekken met lasagnevellen,hesp, spinazie.

     Dan terug lasagnevellen, spaghettisaus,lasagnevellen, hesp, spinazie. Laatste keer lasagnevellen bedekken met witte saus en

      gemalen kaas als bovenste laag

5)25 minutenbakken in de voorverwarmde oven van


200°C (hete lucht oven)




De knolraap

kan al in maart in de volle grond worden gezaaid.

De herfstrassen worden gezaaid in juli en  geoogst in september of oktober.


    raapjes,300 gram knolselder,1 grote ui,1 liter water en 2 kippebouillonblokjes,1 dl light room,tijm, 2 laurierblaadjes,

    100 gram pancetta

Was de raapjes, verwijder de steelaanzet en snij ze in stukken

Schil de knolselder en snij in fijne stukken - 1 cm op 1 cm

Pel de ui en hak fijn.

Rits de tijmnaaldjes los van de steeltjes en hou apart. Bak de pancetta krokant in olijfolie. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Smelt een klontje boter in dezelfde pan en voeg ui, tijmsteeltjes en laurierblaadjes toe. Laat de ui goudbruin stoven. Voeg raapjes en knolselder toe.

Overgiet met het water, voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat raapjes en knolselder garen.

Verwijder de laurierblaadjes en tijmsteeltjes en pureer de soep. Breng op smaak met peper en zout. Roer de helft van de tijmnaaldjes erdoor.

Verdeel de soep over de borden. Werk af met een scheut room en plakjes krokante pancetta. Bestrooi met de rest van de tijmnaaldjes.